POLIOTARINOITA

Suhari

sivu 2

sivu 3

sivu 4

sivu 5

sivu 6

sivu 7

sivu 8

sivu 9

 

- takaisin -

- edellinen sivu -

Eläkkeelle myös perhekoti -työstä

Päätyöstäni sain eläkepäätöksen aika nopeasti ja työssäkäynti Hämeenlinnassa päättyi pian. Sivutoimena ollut perhekodin työni olikin paljon mutkallisempaa päättää eläkkeelle siirtymiseen. Kaupungin työntekijöiden terveysaseman lääkäri kieltäytyi kirjoittamasta minulle eläkkeelle siirtymispaperia. Hänen mielestään voin aivan hyvin jatkaa edelleen perhekodin isän tehtävässä. Olin huolissani tuosta lääkärin suhtautumisesta, sillä minua verotettiin sivutoimen takia melko raskaasti. Keskustelumme johti lopulta myönteiseen tulokseen muutamien viikkojen kuluttua.

Vaimoni oli sairastellut silloin niinä vuosina monenlaisia sairauksia. Yksi pahiten ongelmia aiheuttanut oli astma, johon hänelle oli määrätty kortisonilääkitys. Hänen kuntonsa alkoi vuosien myötä heiketä ja aloimme pohtia hänenkin osalta pyrkiä vihdoin eläkkeelle. Vuonna -92 valmistui vaimon veljen rakentama uusi paritalo Vääksyyn. Kun vaimon eläkepäätöskin oli valmis, teimme huoneistokaupat ja muutimme maalle.

Kuorolaulua ja sukututkimusta

Harrastustoimintaa olen koettanut pitää yllä täällä nykyisessä kotipaikassani. Vanhana kuorolaisena olin monet vuodet Vääksyn Mieslaulajien kuorossa mukana. Se oli mukavan hauskaa ja innostavaa, mutta näin polion sairastaneena alkoi siihenkin toimintaan tulla esteitä. Esiintymiskorokkeille oli monesti ”takabassolle” vaikea nousta ja hutera penkki, toi epävarmuutta laulamiseen. Oli pakko vihdoin lopettaa siinä kuorossa laulamiset.

Toiseksi harrastukseksi olin heti Vääksyyn muuton aikoihin olin ottanut sukututkimuksen. Siinä olin päässyt kivasti vauhtiin erään tuttavan alkuopastuksella ja täällä Asikkalassa toimi vireä kansalaisopisto, jossa sukututkimuksen harrastus oli hyvin aktiivista. Täällä jatkoin sukuni tutkimista niin pitkälle, että sain sukuni oman haaran viimein kirjaksi asti.

Kirkkokuorossa olen ollut mukana nyt kun mieskuorossa käynti loppui. Kirkon parvelle nousu on hieman työlästä, mutta se on vielä toistaiseksi onnistunut. Koetan tuota lauluharrastusta jatkaa vielä, sillä se auttaa pitämään henkistä vireyttä yllä. ##Liikunta ja vitamiinit

Polioinvalidien Lahden osasto aloitti vesivoimistelun jokaviikkoisena omalla ryhmällään 90-luvun alkupuolella. Siihen hakeuduin mukaan, sillä olihan siitäkin varmasti paljon hyötyä kunnon ylläpitämisessä. Säännöllinen liikunta on kuitenkin se tärkein, mitä koetan yhä jatkaa. Olen huomannut, että tuon polion myöhäisoireiden ilmeneminen on jotenkin hallinnassa, jos liikunnan ja levon suhde on sopiva. En ole viime aikoina joutunut sellaiseen tilanteeseen, että jalkani olisi pettänyt.

Hyvään tilanteeseeni on vaikuttanut sekin, että olen tarkkaillut omaa ruokavaliotani ja lisäksi otan päivittäin kalkki-D, Omega-3 ja B-vitamiinitabletit. Olen tuntenut itseni muuten terveeksi ja vireäksi.

Elämän tapahtumia ei voi aina valita

Vaimon kuolema aiheutti tiettyä apeutta ja tyhjyyttä elämääni, mutta siihenkin olen vähitellen alkanut sopeutua. Lapset, Tiina ja Tuomo ovat minulle läheiset ja tärkeät henkilöt. Heiltä saan paljon minulle merkitsevää huolenpitoa ja rakkautta sekä tukea ponnistella eteenpäin.

Elämänsä aikaisia tapahtumia ei voi valita ja suunnitella valmiiksi. Ne tulevat eteen yllättävinä tapahtumina, joista on vain koetettava selvitä omalla sitkeydellä ja luottaen Luojan johdatukseen.