POLIOTARINOITA

Harmaa
pantteri

sivu 2

sivu 3

sivu 4

sivu 5

sivu 6

sivu 7

sivu 8

sivu 9

 

- takaisin -

- edellinen sivu -

Oma omakotitalo

Siinä sitten hiljalleen kypsyi kuningasajatuksemme, jokaisen suomalaisen toive, omakotitalon hankkiminen. Laskimme rahamme, yhdistimme pienet perintömme ja lainasimme pankilta lisää. Tutkimme yhdessä talopakettiesitteitä ja pyrimme räätälöimään käyttöömme sopivaa ratkaisua.

Suunnitelmat eivät herättäneet sukulaisissa ja tuttavissa pelkästään ihastusta. Yleensä pyritään näissä meikäläisten olosuhteissa omakotitalosta kaupungin keskustan osakkeisiin, mutta me aioimme tehdä aivan päinvastoin. Lähimmäiset pelkäsivät, että rasittaisimme heitä jatkuvalla avuntarpeella!

Rakennussuunnitelmissa myötätuuli elämässäni tuntui jatkuvan. Onnistuin löytämään luotettavan talopaketin toimittajan ja rehellisen urakoitsijan, joka 1985 toteutti unelman esteettömästä omakotitalosta. Se suunniteltiin alusta pitäen pyörätuolikelpoiseksi, vaikka vielä silloin liikuin keppien avulla. Huonetilaa on riittävästi askarteluille, autotallille ja varastotiloille. Omalla pihalla on mahdollisuus toteuttaa erilaista viherpuuhastelua. Vaimo oli vielä muutaman vuoden työelämän palveluksessa ennen kuin hänkin jättäytyi eläkepäiville.

Nyt olemme jo yli 20 vuotta asuneet taloamme, eikä paljoa vierasta apua ole tarvittu, vaikka molemmat olemme liikuntarajoitteisia. Fysioterapeuttini totesi osuvasti meidän kaksistaan vastaavan yhtä keskivertotervettä ihmistä. Askareet sujuvat sopivia apuvälineitä ja kikkoja käyttäen.

Kerran kehitin keittiösaksista ja vipuvarsista nurmikon rajaustyökalun. Rajanaapuri loihe aidan takaa toteamaan: ”Ennen koiralta kusi loppuu, kun sinulta nuo konstit!” Ymmärsin sen olevan positiivinen toteamus. Itsenäinen elämä ja tekemisen halu lienee peruja suvun satavuotisesta itsellis- ja käsityöläisjuurista.

Maailmanmatkailua ja surffailua

Kun työkautenani en pitänyt vuosiin kesälomia enkä liikkunut paljoakaan missään, nyt on matkusteltu maapalloa ristiin rastiin.
Tietokoneet tulivat vasta ollessani eläkkeellä. Huomasin heti että sehän on minun juttuni ja ryhdyin paneutumaan niiden käyttöön. Nykyään taitaa suurin osa päivästäni kulua päätteellä.

- seuraava sivu -