POLIOTARINOITA

Kukkakauppias

sivu 2

sivu 3

sivu 4

- takaisin -

- edellinen sivu -

Leikkauksia leikkausten perään ja eläkkeelle

Viimein minut siirrettiin takaisin parantolaan, josta monen sattumankautta pääsin vihdoin hyvin huonokuntoisena OYKS:an, missä minulle suoritettiin ensimmäinen Pohjoismaissa tehty vasemman pääkeuhkoputkenleikkaus; sitä lyhennettiin noin 2cm. Meni joitakin vuosia kunnes olin taas vuodepotilas. Vasemmalla, eli poliopuolella oleva keuhko poistettiin HYKS:ssä.

Olin taas "kunnossa", kunnes mieheni, joka oli lopettanut maanviljelyksen sairastui. Saatellessani häntä taksiin kaaduin, ja poliopuolen lonkka murtui. Meidät leikattiin samana päivänä 12. 11. Toinen Ähtärissä, toinen Seinäjoen keskussairaalassa. Omassa leikkauksessani ei keuhkotilanteen vuoksi voitu odottaa ortopedian erikoislääkäriä ja kenties siksi leikkaus oli uusittava neljän vuoden kuluttua. Kolmas leikkaus seurasi ja vielä neljäs 2001. Se oli keskeytettävä flimmerin ja keuhkokuumeen vuoksi. Mieheni kuoli 1996 sairastettuaan sitä ennen monta vuotta vaikeaa Parkinsonin tautia.

Nyt olen vaikeasti rollaattorin varassa liikkuva. Rappio on jo iän vuoksi joka jäsentä tuhoava, mutta kaikki sairaudet ovat alkaneet vasemmalta, poliopuolelta. Apua ja virkistystä olen saanut poliokuntoutuksesta, joka on ollut erittäin tehokasta. Niinpä nyt kuukauden kuluttua 12.11.2005 täytän, jos Luoja suo, 86 vuotta. Elämä on ollut rikasta ja vaikeaa, mutta myös paljon antavaa.

Annikki Komsi

Nimimerkki Kukkakauppias on toimittajan ”antama”