Mitä hyvinvointi oikeastaan edes on?
Maailman terveysjärjestö WHO:n määritelmän mukaan hyvinvointi koostuu fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta ulottuvuudesta. Määritelmää on täydennetty myös henkisyydellä ja terveyden muovautuvuudella. Terveyden määritelmä WHO:n mukaan on täydellisen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila. Eli täysi mahdottomuus ja sitä onkin kritisoitu. Tätäkin määritelmää on muokattu. Terveys on läpi elämän muuttuva tila, mihin vaikuttavat sairaudet, fyysinen ja sosiaalinen elinympäristö, mutta ennen kaikkea ihmisen omat kokemukset, hänen arvonsa ja asenteensa.
Jokainen kokee oman hyvinvointinsa ja terveytensä omalla tavallaan ja se on lopulta eniten merkitsevä määritelmä. Oma koettu terveys ja hyvinvointi saattaa poiketa paljonkin esimerkiksi lääkärin arviosta ja muiden ihmisten käsityksestä.
Omakohtaiseen arvioon vaikuttaa moni tekijä. Vaikeastikin liikuntavammainen voi kokea terveytensä varsin hyväksi, jos hänellä on käytössä oikeat apuvälineet, asuinympäristö on sellainen, jossa hänen on helppo liikkua ja hänellä on läheisiä tai muuta tukiverkkoa apuna. Toisaalta taas ulospäin hyvinvoivan ja terveen näköinen henkilö voi kokea olonsa todella huonoksi. Varsinkaan mielen hyvinvointi ei välttämättä näy millään tavalla ulospäin. Siksi paras tapa varmistua läheisen hyvinvoinnista onkin kysyä ”miten voit?”.
Hyvinvointi on siis kokonaisuus, jonka kokemisen kannalta on tärkeää huomioida elämän kokonaiskuormitus. Harvemmin tulee edes ajateltua miten paljon fyysinen hyvinvointi vaikuttaa psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin ennen kuin fyysisen toimintakykyyn tulee jokin negatiivinen muutos. Vaikutusta tapahtuu myös toisinpäin. Jos mieli ei ole kunnossa monesti se näkyy niin, että fyysinen aktiivisuus vähenee ja silloin myös sosiaaliset suhteet kärsivät.
Tärkeä koetun hyvinvoinnin ja terveyden osa on autonomia, kyky ja mahdollisuus päättää teoistaan ja toimistaan ja itse huolehtia itsestään. Mitä paremmin ihminen on oman elämänsä ohjaksissa, sitä paremmaksi hän tuntee terveytensä.
Hyvinvointi ja terveys ovat siis myös elämän voimavaroja, joita voi matkan aikana joko kasvattaa tai kuluttaa. Omalla toiminnalla ja päätöksillä niihin asioihin joihin pystymme vaikuttamaan, voimme jokainen vaikuttaa omaan hyvinvointiimme.