Rokotustarve myös polion sairastaneilla

Lähtökohta on, että aiemmin sairastettu polio ei vaikuta rokotustarpeeseen, koska sairastettu polio antaa suojan vain yhden virusserotyypin aiheuttamaa tautia vastaan. Polion sairastaneetkin tarvitsevat siis perusrokotussarjan, joka on 4 annosta, jos aloitetaan ennen 12 kuukauden ikää ja vähintään 3 annosta vasta sen jälkeen aloitetuille.
Vuonna 1985 saatu ”sokeripala” vastaa yhtä rokotusannosta. Myös yksi ns. tehosterokotepistos vastaa yhtä rokoteannosta. Kolmen rokoteannoksen jälkeen tehosteita tarvitsee vain henkilö, joka työssään (esim. viruslaboratorio) tai matkustaessaan ns. polioendeemisiin maihin voi altistua tartunnalle.
Monet polion sairastaneet ovat jo vuosikymmenten ajan pärjänneet ilman voimassaolevaa rokotussuojaa ja rokotusten ottaminen myöhemmällä iällä saattaa tuntua turhalta. Tämä ei olekaan ehdottoman välttämätöntä ellei matkusta maihin, missä poliovirusta yhä esiintyy. Toki rokotussuoja kannattaa saattaa ajan tasalle, mikäli muutoinkin asioi terveydenhuollossa.

Miten toimia käytännössä:

1) Jos et ole saanut elämäsi aikana yhtään poliorokoteannosta, tarvitset yhteensä 3 poliorokotepistosta, joista ensimmäisen ja toisen pistoksen väli tulee olla vähintään 2 kuukautta ja toisen ja kolmannen pistoksen väli vähintään 6 kuukautta. Tämän jälkeen on tarvetta harki- ta lisä annoksia vain, mikäli matkustat maihin, joissa poliota vielä esiintyy tai jos työssäsi altistut tartunnalle, ja jos edellisestä rokotean- noksesta on kulunut vähintään viisi vuotta.

2) Jos olet saanut ainoastaan ”sokeripalan” vuonna 1985, tarvitset vielä 2 pistosta mieluiten 6 kuukauden, mutta vähintään 2 kuukau- den välein. Saatuasi sokeripalan lisäksi 2 pistosta, on tarvetta har- kita lisäannoksia vain, mikäli matkustat maihin, joissa poliota vielä esiintyy tai jos työssäsi altistut tartunnalle ja jos edellisestä annoksesta on kulunut vähintään viisi vuotta.

3) Jos olet saanut elämäsi aikana vähintään 3 rokoteannosta, on tarvetta harkita lisäannoksia vain, mikäli matkustat maihin, joissa poliota vielä esiintyy tai jos työssäsi altistut tartunnalle ja jos edellisestä annoksesta on kulunut vähintään viisi vuotta.


-ylös-

-takaisin-